Martin Söderberg
Martin Söderberg

Ikväll kl 20.00 öppnar anmälan till Karlskrona Stadslopp. De först anmälda löparna (individuellt som lag) får reducerad startavgift. Det är direktanmälan med kortbetalning som gäller, och glöm inte att gå igenom alla momenten tills du kommer till en bokningsbekräftelse.

I bokningsbekräftelsen bifogas även exklusiva träningsprogram, utformade av löptränare Martin Söderberg. Martin är fd elitlöpare på landslagsnivå och är nu elitidrottskoordinator på Blekinge Tekniska Högskola. De träningsprogram som Martin tagit fram till Karlskrona Stadslopp är på 10 veckor och med olika ambitionsnivåer. För 5 km finns träningsmålsättningarna 20, 25 respektive 30 minuter. För 10 km finns träningsmålsättningarna 40, 50 respektive 60 minuter. Det finns dessutom program med målsättningen att klara av att genomföra 5 respektive 10 km.

Det är mer än 10 veckor tills vi springer Stadsloppet, men det finns flera poänger med att hoppa på programmet redan nu menar Martin: ”Möjligheten att klara sitt mål ökar om man börjar nu, det blir en större träffsäkerhet.” Programmen är upplagda med en stegrande nivå, där tiden du tränar för är rimlig att uppnå efter 10 veckor. På frågan om det är bra att träna mot en drömgräns svarar Martin: ” Drömgränser är till för att slås för att visa att det är möjligt, men se inte drömgränsen som en barriär. Klockan är ett hjälpmedel i träningen men kan samtidigt vara en begränsning”. Martin berättar också om träningspass där hans adepter fått springa utan klocka och uppnått tider de själva inte trott var möjliga. Träningsprogrammen kommer dock att vara utformade utifrån tidsangivelser – till exempel i form av ett antal intervaller i samma tempo med vila mellan varje, eller intervaller där du börjar i en fart och slutar i en annan.

Det kan vara svårt att veta vilken tid som kan vara lämplig att sikta mot. Därför erbjuder Martin ett testlopp redan nästa vecka på onsdagen den 8 april kl 18.00, med samling vid korsningen vid infartsleden (mitt emot gamla fängelset). Det kommer att finnas två längder att välja på – 3 eller 6 km. 3 km kan vara lämpligt att sikta mot om du tänker dig 5 km på Stadsloppet, 6 km kan vara lämpligt för 10 km på Stadsloppet. Tempot du kan hålla på testloppet blir ett riktmärke då farten du håller där blir en målsättning att kunna hålla under en längre distans. Testloppet kostar 20:- som betalas på plats. Vätska serveras efter loppet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s