Löpskolning & spänst

Vill du ha fler tips på hur du kan vässa formen till det är dags att springa stadsloppet den 31 juli, eller rent allmänt få till en mer effektiv löpning?

Martin Söderberg är löparcoach med egna företaget MS Trainingsupport och den som har tagit fram träningsprogrammen för Karlskrona Stadslopp. Varför är det bra att lägga till löpskolning och spänst i sin träning?

– Löpteknik är främst till för att effektivisera löpsteget vilket gör att man inte gör av med lika mycket energi och då inte blir lika trött. Då kan man springa fortare utan att bli lika trött. Löpteknik handlar inte i första hand om att springa snyggt utan effektivt.

Hur ska man lägga in löpteknikträning, som specifik teknikträning eller före sitt löppass?

– I början är många väldigt entusiastiska och vill träna mycket löpteknik. Själva övningarna kanske inte upplevs speciellt jobbiga men de ställer ganska stora krav på löparen och speciellt om man också väljer att lägga in ”spänstövningar” med hopp. Då ökar skaderisken om man tränar för hårt. Löpteknik som all annan teknik lämpar sig bäst i början av en träning då musklerna inte är trötta. Min rekommendation är att försöka lägga in löpteknikövningar som en naturlig del i den dagliga träningen. Det är alltså bättre med 5-10 min flera gånger i veckan än ett längre specifikt löpteknikpass.

Om man ännu inte hoppat på något av dina träningsprogram – är det för sent att börja träna nu för att kunna springa den 31 juli?

– Det är aldrig för sent att börja träna! Detsamma gäller träningsprogrammen till stadsloppet. Man kan ju också använda sig av dessa program för andra tillfällen. Dock skall man kanske vara lite försiktig om man inte är van löpare att direkt hoppa in. Backa hellre programmet något för att komma igång på ett bra sätt.

Här visar Martin några olika löpteknikövningar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: